Sklerozacija kapilara

Sklerozacija je postupak koji se u medicini koristi dugo godina za liječenje kapilara i vena. Pod njom se podrazumijeva ubrizaganje sklerozirajućeg lijeka iglom u kapilaru ili venu koji potiče upalu i kasnije njezino nestajanje.

Sam zahvat je bezbolan kod većine ljudi jer ubod ne boli, a ponekad se može osjetiti peckanje prilikom ubrizgavanja sredstva. Ovisno o promjeru žile određuje se postotak sredstva za sklerozaciju i način sklerozacije.

Prosječnoje potrebno oko tri do pet tretmana da bi se kapilare i vene uklonile. Rezultati su vidljivi odmah kod manjih vena i kapilara dok je kod većih vena potrebno nekoliko tjedana za potpuni rezultat.

Osnovni preduvjet za zahvat je nošenje kompresivnih čarapa između tretmana i nakon tretmana u vremenskom razdoblju koji će odrediti liječnik. Stoga se sklerozacija radi u hladnije doba godine kada je ugodnije nositi elastične čarape ili kompresivni zavoj.

Nuspojave sklerozacije su vrlo rijetke, ali su moguće kao nastajanje crvenila ili pigmentacija na mjestu uboda. Tijekom sklerozacije se ne smije sunčati niti ići u solarij.

Na mjestu uboda može nastati i manja ranica koji cijeli kroz nekoliko mjeseci. Vrlo rijetko nastaju alergijske reakcije, a prije same sklerozacije važno upozoriti ako je bolesnik imao do sada bilo kakovu alergijsku reakciju ili neke od nuspojava tijekom prethodnih sklerozacija.

Kapilare koje su uspješno uklonjene sklerozacijom ne bi se trebale više vraćati, no kapilare i proširene vene liječe se cijeli život i potrebno je na vrijeme ih liječiti. Preporučuje se obratiti pažnju i ne zapustiti se.