Dermatoskopija i digitalna video dermatoskopija

Madeže nalazimo na koži svih nas - s nekima se rodimo, a neke dobivamo tijekom života. Koža kao najveći organ mijenja što se očituje i na madežima. Rastu zajedno s nama, povećavaju se i mijenjaju boju, ali svaku naglu promjenu u izgledu madeža trebamo ozbiljno shvatiti. Osobe koje imaju više od 50 madeža, koje su svijetle puti, u čijoj obitelji je bilo tumora kože, koje su jako izložene suncu i često dobiju opekline od sunca vrlo su ugrožene i zahtijevaju dermatološki pregled i dermatoskopiju.

Abeceda melanoma nam omogućava da prepoznamo signal s naše kože da se nešto s madežom dešava. Ova abeceda je jednostavna i navodi:

  • Asimetrija - madež koji ima neobičan i nepravilan oblik
  • Rubovi - rub madeža je nejasan i nepravilan
  • Boja - promjena boje u tamniju, svijetliju ili u više boja
  • Promjer - veći 6 milimetara
  • Elevacija ili uzdignuće - madež ili dio madeža koji je izdignut iznad razine kože
  • Feeling - osjećaj, subjektivni doživljaj svrbeža, boli i nelagode u madežu

U otkrivanju sumnjivih madeža i tumora kože od velike je pomoći bezbolna dijagnostička metoda koja se naziva dermatoskopija ili dermoskopija koja uz pomoć uređaja koji se naziva dermatoskop povećava vidno polje uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo.

U dermatoskopiji je potrebno iskustvo liječnika, edukacija iz dermatoskopije i gotovo svakodnevno dermatoskopiranje. Zato, obratite nam se s povjerenjem.

Najsuvremeniji oblik praćenja madeža uz pomoć fotografiranja, kompjuterske analize  i usporedbe tijekom   vremena. Pretraga koja je vrlo bitna u praćenju madeža i ranom otkrivanju melanoma.