Uzimanje briseva, nativni mikroskopski pregled, pregled Wood svjetlom

Radi postavljanja dijagnoze uzimaju se strugotine nokta, kože ili kosa i promatraju pod mikroskopom, a po potrebi šalju u specijalne laboratorije radi kultivacije.

Wood svjetiljka stvara svijetlo valne duljine 365 nm i pomaže u otkrivanju određenih stanja i postavljanju točne dijagnoze. Pomoć je i u ocjenjivanju uspješnosti terapije. Danas se Wood svijetlo primjenjuje u otkrivanju gljivičnih, bakterijskih, parazitarnih bolesti kože kao i u nekih nasljednih bolesti te u poremećajima pigmentacije. Vrlo često se primjenjuje u otkrivanju gljivičnih bolesti na koži tipa Pityriasis versicolor, ili Mikrosporijaze te u bakterijskih bolesti tipa Erythrasme.

Pregled s Wood svjetlom nije bolan niti neugodan. Prije pregleda savjetuje se ne nanositi kreme na zahvaćene dijelove tijela kao niti dezodoranse. Pregled se radi u mračnoj sobi, s lampom na udaljenosti od 4 do 5 cm od kože kada liječnik pregleda kožu obasjanu ovim svjetlom.

Dijagnostika i  liječenje spolno prenosivih bolesti

Spolno prenosive bolesti danas su vrlo česte. Mogu početi naglim siptomima poput iscjetka iz spolovila, pečenja pri mokrenju, crvenila ili ranica na spolovilu. Uzročnici mogu biti bakterije (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Treponema pallidum, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis), paraziti (svrab, stidne uši), protozoi (Trichominas vaginalis) i virusi - humani papillomavirus, virus hepatitisa B, herpes simplex, HIV.

Za postavljanje pravilne dijagnoze potreban je klinički pregled anogenitalne regije, pregled cijele kože i vidljivih sluznica, uzimanje obrisaka i otkrivanje uzročnika uz pomoću modernih metoda molekularne bilologije. U našoj Poliklinici je stoga moguće:

  • Uzimanje obrisaka za mikološku i bakteriološku obradu
  • PCR dijagnostika-Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasmae
  • HPV genotipizacija
  • Pretrage krvi i urina

U terapiji spolnih bradavica primjenjujemo krioterapiju, ekskohleaciju, premazivanje Podophylinom, elektrokauterizaciju u lokalnoj anesteziji i lokalne imunomodulatore.