Akne

Jedna od najčešćih problema na koži koje počinje u pubertetu, ali i u odrasloj dobi i razlog radi kojeg nam se pacijenti obraćaju svakodnevno.

U pubertetu akne često nastaju na cijelom licu, dok u odrasloj dobi vrlo često nastaju samo na donjem dijelu lica prema bradi i vratu. Mogu biti vrlo uporne i javljati se samo na sredini obraza. Ne moraju biti jako zastupljene i brojne već ih karakterizira jaka upornost i neprolaženje. Akne u odrasloj dobi učestalije su u žena u kojih mogu biti vlo uporne i nastajati nevezano uz menstruacijski ciklus.

Razlozi njihovom nastaku su različiti, a najčešći uzrok je kronični stres u kojem nadbubrežne žlijezde luče hormon krtizol koji potiče kožu na stvaranje akni. Policistični jajnici, te hormonske promjene u žena vrlo su čest uzrok nastajanja akni te zahtijevaju detaljnu ginekološku i endokrinološku obradu kako bi se otkrio uzrok problema i ciljeno liječilo.

Vrlo često prehrana bogata slatkišima i mliječnim proizvodima potiče nastajanje akni, profesionalni sportaši, te osobe koje se jako znoje ili rade u zagrijanim zatvorenim prostorijama s mikroprašinom mogu imati akne na pojedinim dijelovima lica.

Kozmetika također može poticati nastajanje akni, pa je potrebno izbjegavati teške pudere i masne kreme i orjentirati se prema nekomedogenoj kozmetici. U našoj poliklinici uz dermatološki pregled moguće je napraviti i laboratorijske pretrage i određivanje hormona za hormonski status. Uz meidicinske pilinge nudimo i tretmane čišćenja kože lica vrlo stručno i bezbolno.