Kardiološki pregled

Obuhvaća detaljan razgovor s pacijentom o tegobama zbog kojih dolazi i o bolestima od kojih je do sada bolovao o njegovim navikama, o bolestima unutar njegove obitelji, o dosadašnjem liječenju i terapiji koju uzima. Pregled svih dosadašnjih nalaza.

Zatim obuhvaća detaljan klinički pregled s posebnim naglaskom na područje srca i krvnih žila, ali i pregled ostalih dostupnih organa.

Mjerenje arterijskog tlaka

Snimanje 12 kanalnog EKG-a (elektrokardiograma)

Završni razgovor i preporuke za liječenje i otklanjanje tegoba te preporuka za kontrolu i dalje praćenje i za dodatne pretrage ako su potrebne.

Ultrazvuk srca s color dopplerom i tkivnim dopplerom (ehokardiografija)

Jedna od najvažnijih pretraga u području kardiologije.

Neinvazivna bezbolna metoda kojom se jasno može vidjeti izgled i veličina srčanih šupljina, debljina, građa i snaga stezanja srčanog mišića - procjena sistoličke srčane funkcije i izračunavanje istisne (ejekcijske) frakcije, zatim frakcije skraćenja, izračun obujma (volumena) klijetki, zatim procjena dijastoličke srčane funkcije s izračunom volumena pretklijetki procjenom dijastoličkog tlaka u njima korištenjem metode tkivnog dopplera, izgled i funkcija srčanih zalistaka i mjerenje protoka krvi kroz srčane zaliske metodom obojenog (color) dopplera, kontinuiranog (CWD) i pulsnog (PWD) dopplera, prisutnost stečenih ili prirođenih srčanih grešaka, izgled i građa velikih krvnih žila koje izlaze iz srca (aorta i pulmonalna arterija), izgled i funkcija srčane ovojnice – perikarda, te prisutnost eventualnih tvorbi unutar srčanih šupljina kao što su ugrušci krvi, tumori srca i slično.

Pitaj kardiologa!

*
*
*
*