Zašto nastaju staračke pjege?

Lentigo senilis ili u narodu - staračke pjege tamne su točke na koži koje se često viđaju. Znak su znak da koža stari i mijenja se. One nastaju djelovanjem sunca i godina na kožu, pa su vidljive na otkrivenim dijelovima tijela. Tijekom života koža dobiva određena oštećenja nastala djelovanjem sunca, kemikalija, onečišćenja iz okoline koja se godinama zbrajaju te kasnije očitavaju na izloženim djelovima tijela. Starenjem koža postaje sve tanja, a stanice koje stvaraju pigment mogu pojačano stvarati melanin što se na pojedinim dijelovima tijela očituje kao staračka pjega tj. kao mrljica ili točkica koja je jako vidljiva i ne prolazi sama od sebe.

Iako im naziv govori da nastaju u starijoj životnoj dobi danas se viđaju i u tridesetogodišnjaka, ali su ipak najčešće iznad pedesete godine života. U njihovom nastajanju veliku ulogu ima i boja kože tkz. fototip kože - da li je koža izrazito svijetla, tanka i osjetljiva na sunce. Postoji i obiteljska sklonost ovim promjenama, pa se donekle i nasljeđuje sklonost njihovom nastajanju. Određene profesije više su ugrožene pogotovo one koje zahtijevaju dug boravak na suncu. Sportaši, aktivni ili rekreativni, koji su puno na suncu (maratonci, atletičari i dr.) imaju ih često. Vrlo često osobe koje imaju staračke pjege imaju i neke duge oblike fotooštećenja na koži i znakova preranog starenja kože uzrokovanog suncem, pa su staračke pjege upozorenje da se neke stvari u brizi za kožu moraju mijenjati.

Staračke pjege podjednako nastaju i u muškaraca i u žena, ali ih žene češće doživljavaju kao estetski nedostatak što ih vodi liječniku i želja da ih se u potpunosti ukloni.Pojedine osobe navode da na starom panju sve raste,ali ih neke osobe doživljavaju kao izrazito neprihvatljive promjene na koži i ne žele ih imati. Staračke pjege nastaju na koži koja je stalno i nekontrolirano bila izložena UV zrakama (sunce, solarij), pa su vidljive na fotoizloženim dijelovima tijela najčešće na licu, dekolteu i rukama. Najčešće osobe navode da su se svake godine mjesecima sunčale ili boravile na suncu a tek s godinama primjećuju tamne promjene na koži. Pjege mogu biti različite veličine, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u razini kože i boje svjetlo smeđe do tamno smeđe i crne. Netko može imati pojedinu pjegu, dok u nekih osoba mogu biti jako zastupljene, grupirane u veće otočiće i jako uočljive.

Provođenje pravilne fotozaštite je vrlo važno kako bi se spriječilo nastajanje staračkih pjega i kako ne bi nastajale nove, a to znači primjenjivati kreme sa visokim zaštitnim faktorom i kako na licu tako i na vratu i dekolteu, i pogotovo na dorzumima šaka gdje su staračke pjege i najčešće. Savjetuje se oprezno i umjereno sunčanje, tj. 15 minuta svakodnevno koliko je dovoljno za sintezu vitamina D. Tijekom boravka na plaži koža ne smije izgoriti i potrebno je koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom od sunca. Potrebno je posebno obratiti pažnju na lice, vrat, dekolte i šake. Pomaže i primjena krema za ruke koje u sebi sadrže fotozaštitu što je pogotovo važno u osoba koje voze auto na duže relacije ili su im ruke dugo tijekom dana izložene suncu. Osim primjene krema i preparata koji sadrže zaštitne faktore potrebno je izbjegavati djelovanje sunca na otkrivenim dijelovima tijela te se zaštiti i odjećom, šeširom i sunčanim naočalima.