Prvi i osnovni simptom srčanog udara je snažna bol! Naučite je prepoznati

Kako bi se srčani bolesnici trebali ponašati tijekom ljeta, što obavezni izbjegavati i bez čega nikako ne smiju na odmor?

Odgovore u videu donosi dr. med. Dražen Šebetić, specijalist internist i subspecijalist kardiolog.

Ovo je najčešća pogreška koju osobe s visokim tlakom rade na godišnjem odmoru!

Srčani bolesnici na godišnjem odmoru trebaju izbjegavati neuobičajeno velike napore koji nisu adekvatni njihovom zdravstvenom stanju, to je prva stvar. Zatim trebaju izbjegavati nagle i velike gubitke tekućine jer već samim uzimanjem lijekova oni najčešće imaju povećane gubitke tekućine, a u ljetnim mjesecima se može dogoditi da uslijed nekakvog neadekvatnog napora dođe do povećanog gubitka tekućine. Hrana mora biti prilagođena vanjskim uvjetima i samoj bolesti pacijenta, savjetuje kardiolog.

Živjeti s visokim tlakom: Ponekad izgleda kao nesavladiva borba, a najgore je bilo kad sam u petak navečer ostao bez lijeka...

Prvi simptomi – kada trebamo posumnjati na srčani udar?

Osnovni prvi simptom srčanog udara je snažna i jaka bol iza prsne kosti. Ta bol može varirati u intenzitetu i načinu nastanka. Ona u pravilu ne prestaje, traje kontinuirano, može se širiti u lijevu ruku, u leđa, u čeljust... A neke oblike srčanog udara, uz bol, prate i mučnina i povraćanje, objašnjava dr. Šebetić.

 

Izvor: ordinacija.vecernji.hr